I Amsterdam MICExperience

Via haar jaarlijkse MICExperience laat het Amsterdam Toerisme en Congresbureau meeting planners op een prettige en efficiƫnte manier kennis maken met de meeting mogelijkheden van de Nederlandse hoofdstad. QM haakte aan.

Onder de noemer I Amsterdam MICExperience 2008 krijgen meeting planners de kans om kennis te maken met locaties en toeleveranciers voor hun meetings. Dit op uitnodiging van het Amsterdam Toerisme en Congresbureau (ATCB). Het is een tweedaags evenement dat dit jaar op 24 en 25 januari plaatsvond.

De gelukkigen

Ik behoor tot de gelukkigen die in Grand Hotel AmrĆ¢th Amsterdam mogen overnachten. Het nieuwe vijfsterrenhotel dat is gecreĆ«erd in het historische Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade, schuin tegenover het Centraal Station. De grandeur straalt er aan de imposante buitenzijde van dit uitwaaierende gebouw al af. De vraag is of dit binnen wordt waargemaakt.

Bij binnenkomst is al meteen duidelijk dat een hotel houden in een monumentaal pand om creatieve oplossingen vraagt. De gangbare lobby met balie ontbreekt in de relatief kleine entree. Een ontvangstkamer zorgt voor de private ontvangst van de gasten. Daarna is het doorlopen naar de volgende centrale ruimte, waar zich het restaurant en het cafƩ bevinden. Weer iets verder doorsteken en dan kom je bij een lift. Onderweg naar je kamer word je automatisch afgeleid door de vele stijlelementen die tot in de details zijn doorgevoerd. Het Scheepvaarthuis wordt gezien als het vlaggenschip van de Amsterdamse School, de Nederlandse variant van Art Nouveau. Het centrale trappenhuis is overkapt met imposante glas-in-lood ramen. Deze ruimte, vernoemd naar de ontwerper van het Scheepvaarthuis J.M. van der Mey, is te huren voor een staande receptie. Van hier uit kun je door steken naar de diverse gangen, hotelkamers en zalen. Op elke verdieping word je verrast door nieuwe elementen in het interieur met als basis stilistisch gevormd hout en staal, marmeren vloeren en decoratieve wanddecoratie.

Originele ruimten

Het AmrĆ¢th biedt originele ruimten die een creatieve invulling van een evenement makkelijk maken. Wat te denken van de voormalige loketten van het GVB. De klassieke loketten, waar zwartrijders nog niet lang geleden hun boete betaalden, vormen een bijzondere inschrijfbalie. De kluis die nu dienst doet als wijnkelder is een originele locatie voor bijvoorbeeld een proeverij. De open paternosterliften in het hotel zou je kunnen gebruiken om producten te tonen. Grand Hotel AmrĆ¢th beschikt over acht meeting ruimten, van een in originele stijl ingerichte boardroom van 20 vierkante meter tot Ray’s Club van 175 vierkante meter. Al deze mogelijkheden vragen eigenlijk om een ‘grand tour’ door het hotel, onderweg gebruik makend van de diverse zalen en presentatiemogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat er voor minder validen veel obstakels zijn.

Nieuwe aanwinst

De hoofdstad krijgt nog een nieuwe aanwinst. Het Park Hotel bestaat al langer, maar na de renovatie die deze zomer afgerond zal zijn, moet je het oude vergeten. De superior en executive kamers zijn allemaal volledig opnieuw ingericht. De inrichting is modern, luxueus en comfortabel. Met ‘ambient light’ kan de gast zelf de gewenste lichtkleur instellen. De nieuwe generatie Jensen matrassen zorgen voor een optimaal slaapcomfort.

In januari is gestart met het restylen van de rest van het Park Hotel. Zo zijn nu alle kamers volledig gerenoveerd en komt er in plaats van een lobby een heuse “Living Room”, als woonkamer van het hotel. Het Park Hotel beschikt over vijf vergaderruimtes, waaronder drie boardrooms met elk een state-of-the-art mediawand. De maximale capaciteit van de grootste meeting room is 120 personen in theater opstelling. In de nieuwe situatie zijn er zeven vergaderruimtes met hoge plafonds, volop daglicht en highspeed internet. Het Park Hotel wil niet alleen weer meespelen als modern hotel, maar heeft ook de ambitie om een nieuwe hotspot te zijn in Amsterdam. Daarom wordt er een bijzonder restaurant, MOMO genaamd, gerealiseerd, met toegang aan de straatzijde. De ligging is sowieso al goed aan de aanvoerader Singelgracht, tegenover het bruisende Leidseplein en naast het groene, idyllische Vondelpark.

Van minimalistisch naar warm

Bij design denk je automatisch ook aan The Dylan. Het hotel aan de Keizersgracht is immers door een designer hotelier Anouska Hempel gestart, toen nog onder de naam Blakes Amsterdam. In 2005 trok zij zich terug en werd het The Dylan. Het minimalistische design is inmiddels gerestyled naar een wat meer toegankelijke en warmere uitstraling. De Lounge, Long Gallery , het restaurant en de private dining salons hebben zelfs een huiselijke sfeer. Sowieso roept dit zeventiende eeuwse pand een echt huiskamergevoel op, met zijn houten trappen en smalle gangen. Wel met een stevig design stempel, dat terug te zien is in de 41 kamers. Zwart/wit-kamers met donkerblauw als kleuraccent of kamers in de combinatie van frambozenrood en olifantengrijs en duplex rooms met op de tweede verdieping het bed of de badkamer. Elke kamer is weer anders, want ingepast in een bestaand oud pand en per kamer ingericht en gestyled. The Dylan is een interessante optie om als bedrijf geheel af te huren. Bij mooi weer kun je terecht in de vorig jaar mediterraan ingerichte binnentuin. Het hotel heeft drie zalen, waarvan de grootste zaal 150 personen kan herbergen.

PrivƩ tram

We verplaatsen ons van hotel naar hotel met de tram. We hebben een dagkaart gekregen waarmee we vrij door de stad kunnen reizen. Het GVB biedt dergelijke kaarten op maat aan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld worden voorzien van een logo of het programma van de dag. Bij de eerste verplaatsing worden we overigens getrakteerd op onvervalste Amsterdamse gastvrijheid als de trambestuurder de deur halverwege de groep dicht doet en chagerijnig wegkart. Dan kun je beter je eigen tram hebben. En dat blijkt zowaar mogelijk. Een gecharterde tram pikt ons op vlakbij het Hilton, waar we de John en Yoko kamer hebben bezichtigd, en brengt ons naar het eind van de tramlijn bij de A10, waar Novotel Amsterdam City ligt.

Heel veel kamers

Het viersterren hotel biedt heel veel kamers (611) en heeft ook veel parkeergelegenheid (200 plaatsen). Veel gasten komen vanwege de op wandelafstand gelegen RAI Amsterdam. Het hotel beschikt zelf over zeven multifunctionele zalen, waarvan de grootste 216 m2 beslaat. Novotel Amsterdam City staat aan de vooravond van een verdere verruiming van haar meeting mogelijkheden. Voor de internationale vakbeurs IBC in september 2009 wordt er 1.300 m2 extra zaalcapaciteit opgeleverd, waarvan de grootste zaal 1.000 personen in theateropstelling kan huisvesten. De uitbreiding betreft verder publieke ruimtes, een food & beverage gedeelte met onder meer een Aziatisch en een private dining restaurant, een terras en een wellnes area.

Nachtelijke wandeling

De groepen komen bij elkaar in Artis Party en Conference center. De dierentuin is met haar zalen een prima locatie voor grote groepen. Het samenzijn wordt opgeluisterd met een nachtelijke wandeling door de dierentuin. Onderweg worden diverse gebouwen aangedaan, waar gegeten en gedronken kan worden. Het concept is leuk, maar de uitvoering roept vraagtekens op. Weinig dieren laten zich zien in deze donkere, koude nacht. Laat staan dat ze enige activiteit vertonen. Het zijn de gebouwen – het aquarium, de vlindertuin en het planetarium - die het concept nog overeind houden. Het aquarium biedt een stijlvolle ambiance voor een diner, de vlindertuin is met uitleg interessant en het planetarium biedt mogelijkheden om een (bedrijfs)film op een bijzondere manier te presenteren.

Groot en groots

De volgende dag begint met een kennismarkt en netwerkbijeenkomst in de Beurs van Berlage. Het toonbeeld van twintigste eeuwse architectuur is een grootse locatie voor grote evenementen. De ontvangst is in de ruime foyer, met haar gebeeldhouwde pilaren en koepelvormige glazen dak.
De kennismarkt is in de voormalige Goederenbeurszaal, met zijn bijna 1.600 m2 de grootste zaal in het centrum van Amsterdam. De tafels van de zich presenterende bedrijven zijn merendeels in de beursnissen geplaatst. Hierdoor kan rustig een gesprek worden gevoerd, zonder hinder te hebben van de bedrijvigheid in het centrale gedeelte van de hal, waar het cateringbuffet en statafels staan. Deze locatie biedt nog een aantal kleinere zalen en ruimtes, allemaal in dezelfde bijzondere architectuur. De foyer biedt ook toegang tot de Beurs van Berlage congres- en concertzalen. Daar vind je nog eens de Yakult concertzaal van 700 m2, de Amvest-Zaal van 300 m2 met haar glazen binnenzaal van 175 m2 en de keurzaal van 200 m2.

Verkenning te voet

Na de kennismaking- en netwerksessies volgt een verkenning te voet van de hoofdstad. Het hoeft geen betoog dat het in Amsterdam eenvoudig is om een grote variatie aan routes te bedenken, met activiteiten, vragen en vermaak. De kunstroute voert langs het Rembrandt museum. Daar valt veel te leren over de kunstwerken en het leven van deze schilder, met als toegift een workshop verf maken. De tweedaagse verkenning van Amsterdam eindigt in het West-Indisch Huis. Weer zo’n bijzondere locatie, waar een historisch pand stijlvol is gerestaureerd. De exploitatie is in handen van cateraar ‘A matter of Taste’ die ook deze avond culinair zijn beste been voorzet.

Veelvuldig gelauwerd vijfsterren hotel

Hotel de l’Europe, gebouwd in klassieke Victoriaanse stijl is gelegen in het centrum van Amsterdam, met uitzicht over de Amstel.

Het vijfsterren deluxe hotel heeft 100 kamers inclusief junior suites en suites. Bijzonder is de penthouse suite over twee etages die uitkijkt over de rivier de Amstel.

Voor lunch of diner kunt u gebruik maken van Restaurant Excelsior, internationaal bekend om zijn keuken en wijnkelder. Freddy’s bar is een gezellige ontmoetingsplaats, volgens de Amsterdamse krant Het Parool ook nog eens de beste hotelbar van de stad. Naast Freddy’s Bar ligt de intieme Brasserie Le Relais, een informeel restaurant dat ook in 2006 weer door Michelin is onderscheiden met een Bib Gourmand. Het ‘mooiste terras van het jaar 2008’ is zomers bij mooi weer geopend voor lunches en diners.

Voor vergaderingen, cocktails, lunches en diners zijn zes zalen beschikbaar, allen met daglicht en uitzicht over de Amstel. Daarnaast heeft Hotel de l’Europe een fitness ruimte met een zwembad, sauna en solarium. Ook aan de buitenzijde van Hotel de l ‘Europe valt veel te beleven. Gasten kunnen per watertaxi, rondvaartboot of sloep arriveren bij de prive aanlegsteiger van het hotel.

Amsterdam Toerisme en Congresbureau

De I Amsterdam MICExperience werd georganiseerd door het Amsterdam Toerisme en Congresbureau, kortweg ATCB.

Het ATCB geeft opdrachtgevers en organisatoren van congressen en vergaderingen onafhankelijk en gratis advies, draagt creatieve ideeĆ«n aan en levert gratis promotiemateriaal. Het bureau vertegenwoordigt meer dan 130 organisaties waaronder congres- en vergaderlocaties, hotels, restaurants, organisatoren en congresdiensten in Amsterdam en omgeving. Een van de producten van het ATCB is de I amsterdam Card. Deze geeft gratis toegang tot meer dan 25 musea, een rondvaart door de grachten en gebruik van alle tram, bus en metrolijnen. Ook biedt de kaart 25 procent korting op diverse attracties en restaurants. De I amsterdam Card is verkrijgbaar voor 24, 48, of 72 uur. Bij de kaart zit een handzaam full color boekje van 144 pagina’s in het Engels, Frans en Duits, Spaans en Italiaans, een uitklapbare plattegrond en het Transport Ticket.

2008-11-09


Event 17
 
Iedere twee weken weer op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
Aanhef *
Lid van | Partner van

    
Volg ons op

          Follow Me on Pinterest  
april | mei | >>>
Agenda
Webdesign - Hosting - Techniek: Qball Internet BV