“Belangrijk om jonge mensen erbij te hebben”

In januari 2006 verhuisde Rika Strik haar bedrijf Advanced Conference Management van Leiden naar Amsterdam. In de hoofdstad is ze inmiddels al aan haar tweede lokatie toe vanwege de samenwerking met organisatiebureau Ideëel+. Hoog tijd om polshoogte te nemen.Advanced Conference Management, kortweg ACM. Behalve dat ‘Advanced’ uitdrukking geeft aan het nagestreefde kwaliteitsniveau, zorgt de ‘A’ voor een hoge positie in gealfabetiseerde lijstjes. ‘Conference Management’ klinkt mooi, maar doet de waarheid tekort. ACM neemt namelijk ook de organisatie uit handen van ander type evenementen. “Er waren al zoveel bedrijven met ‘Events’ in hun naam”, geeft directeur Rika Strik als verklaring.

Ze richtte het bedrijf op 01-01-01 op. Daarvoor deed ze ervaring op bij Akzo Nobel, waar ze van 1990 tot 1998 alle evenementen voor het bedrijfsonderdeel ‘Coatings’ organiseerde. In 1998 stapte ze over naar PCO Congrex Holland. Daar gaf ze vorm aan de afdeling Corporate Events. “Ik deed bijna alles zelf. De offerte, de opdracht aan nemen, het team samenstellen en de uitvoering”, aldus Strik. “Zelf een bedrijf beginnen was nog maar een kleine stap.”

Hoe staat je bedrijf er nu voor?

“Wij hebben met andere bedrijven de Projectmanagement Groep Nederland opgezet. Daardoor beschik ik over een sterk netwerk met expertise en ervaring op het gebied van evenementorganisatie en projectmanagement. Met onze kern van drie vaste medewerkers – heel goede mensen – kan ik daardoor grote en complexe evenementen neerzetten alsook meer specialistische bijeenkomsten. Ook heb ik altijd een stagiaire. Ik vind het belangrijk om jonge mensen erbij te hebben. Die hebben frisse ideeën en komen met nieuwe dingen.”
“Ik wil nog iets doorgroeien en nog één of twee mensen aan te nemen. Ook hier denk ik aan jonge mensen. Zelf kan ik dan mijn handen meer vrij hebben voor de bedrijfsvoering en sponsorwerving.”

Waar onderscheidt ACM zich mee?

“We zijn zeer gespitst op nieuwe ontwikkelingen. We houden ons bezig met het signaleren van nieuwe locaties en nieuwe technieken. Hiervoor bezoeken we de lokaties en allerhande bijeenkomsten. Ook nodigen we wel mensen uit om ons bij de praten. Ik zie dit als toegevoegde waarde. Kennis hebben die de klant nog niet heeft. Zo kennen veel klanten de mogelijkheden van internetregistratie nog niet. Daar kun je veel mee doen op het gebied van communicatie in het voortraject. Het is leuk als je de klant kan vertellen wat er allemaal kan.”

Welk type evenementen organiseer je?

“Feitelijk alles. Van een tweedaags congres, waar je meer dan een jaar mee bezig bent, tot kortstondige hospitallity events met een looptijd van één of twee maanden. Voor long term clients organiseren we ook nog incentive trips.”

Hoe bepaal je of je een opdracht aanneemt?

“Ik kijk of we de goede kwaliteit kunnen bieden. Als we niet de juist expertise hebben voor het evenement of we moeten teveel onderdelen inhuren, dan zal ik van de opdracht afzien. En er moet een projectmanager vrij voor zijn. Iedere projectmanager kan vier of vijf projecten aan. Dus bij zo’n vijftien projecten zitten we vol.”

Welke ontwikkeling zie je in de markt?

“De klant is zelf ook heel deskundig geworden. Men is veeleisend ten aanzien van de te leveren diensten. Ze weten heel goed wat ze willen. Er is veel expertise ondermeer door de vakbladen die zijn gekomen en brancheorganisaties als MPI.”

“De kwaliteitsnorm ligt heel erg hoog. Je hebt te maken met fijne gesprekspartners waarmee je snel kunt schakelen. Ze laten je wel het werk doen.” “De marketingcommunicatieafdelingen zijn aan de ene kant zeer betrokken en hebben zelf zeer veel kennis. Aan de andere kant houdt men zich toch juist op afstand, omdat men van jou verwacht dat je hen het werk uit handen neemt. De klant steunt op jouw inlichtingen, experimenten, logistiek, stressbestendigheid en handigheid.”

Nog meer?

“Er heerst meer en meer de one-stop-shop-gedachte. Men verwacht dat je ook meedenkt over programmering, vermarkting, doelbepaling en communicatie. Zelf vind ik het een erg leuke ontwikkeling na 15 jaar vooral bezig te zijn geweest met logistieke organisatie. Die kennis kan ik nu overdragen aan jonge mensen.”

“Vanwege die ontwikkeling zijn we dit jaar samen met Ideëel+ het samenwerkingsverband Project Management Groep Nederland gestart. Zij zijn vooral sterk in de conceptuele kant en doen veel voor de ideële sector. Wij werken vooral voor de zakelijke markt en zijn goed in de logistieke invulling.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Elk jaar maak ik een bedrijfplan. In het eerste bedrijfsplan van 2000 stond dat het goed zou zijn om grote wetenschappelijke congressen te organiseren. Daar hebben we ons tot nu toe nog niet op geconcentreerd. Ik ben me nu aan het afvragen of ik dat nog steeds wil. Verder wilde ik in 2010 tien medewerkers hebben. Dat kan nog steeds.”

“Voor 2007 staat naamsbekendheid bovenaan. Daar hebben we nooit aandacht aan besteed en nu is voor mij het moment gekomen om meer naar buiten te treden. Ik heb hier een aantal ideeën over, zoals het bereiken van de High Profile top 100 en inzenden voor de EVA-awards. Ook ben ik aan het kijken of het keurmerk Erkend Congresbedrijf iets voor ons is.”


Tekst  Edwin Nunnink  |  Beeld  Eunice Lieveld
Dit artikel is verschenen in QM   |  2007
2008-10-23
Iedere twee weken weer op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
Aanhef *
april | mei | >>>
Agenda
Webdesign - Hosting - Techniek: Qball Internet BV